Welcome To The Jungle

‘The Poisonwood Bible’ van de Amerikaanse schrijfster Barbara Kingsolver. Een prachtig boek over de vrouw en 4 jonge dochters van een dogmatische zendeling, dat zich afspeelt in de Congo in de jaren ’50 en ‘60.

Hoewel het verhaal en de personages zeer indrukwekkend zijn – het boek is niet voor niets bekroond – is het gek genoeg de omschrijving van de tuin in de VS van de op een gegeven moment bejaarde moeder, die me het meest is bijgebleven. Het beeld dat de omschrijving van deze tuin bij mij oproept is dat van een wilde jungle waar je elk moment het gebrul van een tijger kunt horen of een tropische vlinder langs je heen fladdert.

Jouw Jungle

Dat is het mooie aan het hebben van een tuin. Je kunt het inrichten zoals je wilt en heel even is het alsof je je in een andere wereld bevindt: een jungle, een bloemenparadijs, een voetbalveld, een speeltuin, de statige tuin van een Franse koning, een groene oase of een waterparadijs.

Stel dat je inderdaad een gedeelte van je tuin wilt omtoveren tot een wilde jungle met prachtige bloemen, maar ook een lounge-area wilt waar je gezellig met jouw partner en kinderen even heerlijk tot rust kunt komen, waar je kunt barbecuen of een fles wijn met een groep vrienden en vriendinnen kunt delen. Dat lijkt niet zo eenvoudig. Maar met overkappingen wordt dit idee veel makkelijker. Een groot pluspunt hiervan is dat je ten allen tijde van je prachtige tuin en de frisse lucht kunt genieten – weer of geen weer.

Opties

Het moge duidelijk zijn dat er een scala aan mogelijkheden is wat het jungle-gedeelte van de tuin aangaat. Het type bloemen, bomen, struiken, dat in de tuin komt te staan. Wil je rotsen met een waterval? Een vijver met vissen erin? Een fontein? Je begrijpt dat er tal van opties zijn.

Maar ook wat de overkapping betreft is het geen makkelijke keus. Ga je voor een carport, een kapschuur, een zadeldak, een prieel of een paviljoen?

Een Veranda gemaakt van Douglashout

Als je iets in de jungle-sfeer zoekt is een douglas veranda bij uitstek hiervoor geschikt. De veranda is namelijk gemaakt van onbehandeld en duurzaam douglashout dat een populair materiaal is voor het maken van buitenmeubels. Het feit dat het hout onbehandeld is zegt overigens niets over de levensduur. Gemiddeld gaat dit houtsoort namelijk 10 tot 15 jaar mee – zonder chemische behandeling. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat het gebruik van douglashout ook om milieuvriendelijke redenen ideaal is.