Voorbereidingen voor een klus

Als je van plan bent om iets te bouwen dan vereist dit vaak veel planning. Of het nou om een dakkapel gaat of een flinke schuur in de tuin, het is nooit een simpele kwestie. Er kunnen verschillende dingen fout gaan tijdens het bouwen van een project. Soms betekent dit dat dingen duurder uitpakken dan gedacht, maar het kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Om dit soort problemen zo goed mogelijk te voorkomen is het belangrijk dat elk project goed voorbereid is. Daarom hier een aantal tips om een bouwproject goed voor te bereiden.

Duidelijk plan

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je precies weet wat er gebouwd moet worden. Tot in de kleinste details moet alles op papier gezet worden. Een goede schematische tekening is hierbij natuurlijk erg handig. Een stappenplan op papier is ook geen gek idee om de voortgang te checken. Ook kan je met dit stappenplan makkelijker zien of de volgorde van klussen correct is. Alles goed opmeten is natuurlijk erg belangrijk om een goede planning te kunnen maken. Vraag eventueel advies aan bij een collega, kennis of professionele dienst. Pas als dit plan op papier helemaal klopt kan je gaan denken aan actie ondernemen.

Maak een schema

Om vertragingen en problemen met de planning te voorkomen is het handig een uitgebreid schema te maken. Probeer zo goed mogelijk in te schatten hoe lang bepaalde klussen gaan duren. Met deze informatie kan je een schema maken waarbij elke klus een bepaald tijdvak heeft gekregen. Als het om een groter project gaat is het verstandig om af en toe een extra dag als marge in te lassen. Zo kan je alle verschillende diensten die nodig zijn goed op elkaar afstemmen. Je wilt bijvoorbeeld niet dat er al een afspraak is met de ramenzetter terwijl het kozijn nog niet klaar is.

Zorg voor materiaal

Als je een goed overzicht hebt van alle klussen die gedaan moeten worden is het ook makkelijker om te zien welke materialen er nodig zijn. Wanneer deze materialen nodig zijn is ook belangrijke informatie. Een dag het werk stil moeten leggen omdat bepaalde spullen nog niet aanwezig zijn is natuurlijk zonde. Maak daarom ook deadlines voor het regelen van bepaalde materialen. Multiplex arriveert aan het begin van het project, het beton wordt twee weken later gestort, of iets in die richting. Uiteraard is het ook belangrijk dat er genoeg budget is om al het benodigde materiaal te regelen. Als halverwege het geld op is dan is dat een vervelende situatie.