Let the games begin

Technologische ontwikkelingen hebben invloed op sociale verschijnselen en vice versa. Neem Tinder, Bumble of andere online dating apps als voorbeeld. De manier waarop mensen elkaar ontmoeten heeft de datingcultuur totaal veranderd. En die gewijzigde datingcultuur beïnvloedt op haar beurt weer allerlei technologische vernieuwingen.

Een ander voorbeeld van de wisselwerking tussen technologie en maatschappij is zichtbaar als je let op de effecten van Netflix en andere streamingdiensten. Deze hebben de positie van de kijker totaal op zijn kop gezet. ‘Vroeger’ was het zo dat je ervoor zorgde dat je om 20.30 voor de TV zat om die film op donderdagavond op SBS6 te zien. Jij paste je dus aan aan de tv-gids. Nu zijn de rollen omgedraaid. Jij als kijker bepaalt wat je kijkt, wanneer je kijkt en hoe je kijkt: spoel je hele scènes door, sla je afleveringen van een serie over of zet je de film even op pauze? De mogelijkheden zijn ongekend. Dit informeert de aanbieders van deze producten en diensten weer over hoe ze nog meer aan de wensen en eisen van de kijker kunnen voldoen.

Games vroeger

Laten we wat het effect van technologie op de mens betreft vooral de computerspellen niet vergeten. De snelheid en reikwijdte van technologische ontwikkelingen hebben de hele gamingcultuur gerevolutionaliseerd. Er was een tijd dat je als gamer helemaal in je nopjes was als je de laatste versie van een spel had en je jouw vriendengroepje kon uitnodigen om bij je thuis een gamingmarathon te houden. Slaapzakken mee, snacks erbij en de lol kon beginnen!

Games nu

Nu is het mogelijk om te gamen met mensen die niet alleen op een andere plek, maar zelfs in een ander land zitten. Er worden zelfs internationale gamingwedstrijden gehouden. Niet alleen tieners, maar ook volwassenen zijn helemaal weg van deze wedstrijden. Er valt zelfs geld te verdienen, en niet zo’n klein beetje ook. Er zijn wedstrijden waarbij de geldprijzen in de miljoenen lopen. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook allerlei Youtubers die hun spel als het ware uitzenden en hier geld aan verdienen.

Het zal daarom niet als een schok komen dat er door serieuze gamers veel geïnvesteerd wordt in de benodigde apparatuur. Je wilt de beste ervaring hebben en dus zorg je ervoor dat je o.a. een uitstekende verbinding hebt en een gaming PC die aan jouw wensen voldoet.

Gelet op het voorgaande is het dan ook zeker geen verrassing dat het aanbod spellen enorm is. Je hebt Minecraft, Call of Duty, Mortal Kombat, SimCity, Sonic the Hedgehog, Super Smash Bros., Fortnite en nog veel meer.

Sociale verbinding

Je zou verwachten dat een activiteit waarbij je in je eentje naar een scherm zit te staren voor sociaal isolement zou zorgen. Het mooie aan de gamingcultuur is juist dat er een online community van gamers bestaat. Dit zie je aan de wedstrijden die gehouden worden, aan het feit dat er teams zijn die bestaan uit verschillende spelers uit verschillende landen, en aan het feit dat er door gamers zelfs voor goede doelen wordt gegamed.

Door alle maatregelen omtrent het coronavirus zijn wij als maatschappij op dit moment genoodzaakt om op afstand te blijven van elkaar. Dat zorgt voor een gevoel van isolatie en eenzaamheid. In deze tijden kunnen we dan ook zeker een voorbeeld nemen aan de gaming community en ondanks de fysieke afstand met elkaar in verbinding blijven.