Kleren maken de man

Je hebt vast wel eens een awards show gezien waarbij de sterren uitgedost over de rode loper wandelen en door pers gebombardeerd worden met vragen over het merk jurk of schoenen of oorbellen dat ze dragen. De Oscars zijn bij uitstek de gelegenheid te noemen waar de modeguru’s warm voor lopen. ‘Who are you wearing?’ is een vraag die een ontelbaar aantal keren op deze avond wordt gesteld aan actrices zoals Angelina Jolie, Natalie Portman, Salma Hayek en Scarlett Johansson.

Het feit dat de modevragen (bijna) alleen gericht zijn aan de vrouwelijke artiesten die de avond bijwonen is nauwelijks verbazingwekkend. Want de heren lopen allemaal rond in vrijwel identieke pakken. Maar is dat wel zo?

Herenmode en Damesmode

Zo op het eerste gezicht lijkt het er op dat herenmode en damesmode vooral wat variatie en aanbod betreffen ver uit elkaar liggen. Bij damesmode kun je namelijk binnen no time een hele riedel aan kledingstukken, schoeisel en accessoires opnoemen: blazer, spijkerjack, blouse, shirt, tuniek, mouwloze blouse, spijkerbroek, pantalon, lange rok, minirok, kokerrok, maillots, leggings, pumps, laarzen, enkellaarzen, ballerina’s, panty’s, handtassen, en ga zo maar door.

Word je gevraagd om eens wat artikelen op te noemen die onder de noemer herenmode vallen, tja, dan wordt het iets lastiger: pakken, overhemd, t-shirt, broek, korte broek, pantalon, spijkerbroek, colbert, stropdas, sneakers, nette schoenen, sokken…en dan wordt het lastiger. Maar er is dus wel degelijk een hele lijst aan items op te dreunen.

Herenmode is veel meer dan doorgaans wordt gedacht

Pakken alleen al zijn onder te verdelen in slimfit pakken, 2-delige pakken, 3-delige pakken, trouwpakken. Ook overhemden kun je groeperen in onder andere strijkvrije overhemden, vadermoordernaars (dat is echt geen grap – zo heet een bepaald type overhemd echt), overhemden met korte mouwen, overhemden met extra lange mouwen. En dan hebben we het nog niet eens over accessoires gehad. Want wat blijkt? Niet alleen stropdassen vallen onder deze categorie. Ook bretels, dasspelden, cumberbanden, manchetknopen en vlinderdassen vallen onder deze noemer.

Een prachtig voorbeeld van een mannelijke artiest die deze variatie en dit aanbod in herenmode uitstekend tentoonstelt is Timothée Chalamet. De jonge acteur die alom geprezen is voor zijn rollen in o.a. ‘Call me by your name’, ‘Beautiful Boy’ en ‘The King’ heeft de fashion critics al meerdere malen versteld doen staan. Zijn modekeus die het meest in het oog springt is het prachtige satijnen pak met ceintuur – ontworpen door Haider Ackermann – die de jonge ster droeg tijdens het Venice Film Festival in 2019.

Emancipatie

Je ziet dus duidelijk een trend waarbij herenmode meer op vrouwenmode gaat lijken qua aanbod en variatie en waarbij herenmode alternatieven voor vrouwen biedt. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer opties voor vrouwen op de markt wat pakken, gilets, colberts en platte lakschoenen betreft. Dit zijn allemaal mode-artikelen die nog niet zo lang geleden bijna alleen voor mannen op de markt werden gebracht.

Je zou kunnen stellen dat beide trends op een positieve ontwikkeling op het gebied van emancipatie duiden. En dat kan alleen maar worden toegejuichd!