Groene stappen zetten binnen je bedrijf: check deze tips

Misschien heb je er al eens over nagedacht, maar heb je geen idee waar je moet beginnen: het vergroenen van je onderneming. Of je nu een mkb hebt of wanneer je de eigenaar bent van een groter bedrijf; in beide gevallen is vergroenen anno 2020 een hot item. Steeds meer ondernemers in Nederland kiezen er namelijk voor om groene stappen te zetten binnen hun bedrijf. Dat is niet alleen omdat ze dit zelf willen, ook een beetje omdat het in veel gevallen noodzakelijk is. Volgens de Wet Milieubeheer moet namelijk ieder bedrijf dat meer dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kubieke meter gas per jaar verbruikt verplicht energiebesparende maatregelen nemen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Stap over naar groene zakelijke energie

Een van de gemakkelijkste stappen die je kunt zetten als ondernemer is overstappen naar groene zakelijke energie. Groene stroom is de laatste jaren flink in opkomst gekomen: steeds meer mensen in Nederland, zakelijk of particulier, maken kennis met de voordelen van groene energie. Geloof ons wanneer we je vertellen dat er heel wat voordelen te vinden zijn. Het grootste voordeel is dat groene stroom veel beter is voor het behoud van de wereld dan grijze energie. Dat komt voornamelijk door hoe beide soorten stroom worden opgewekt: bij de productie van grijze energie worden fossiele brandstoffen uitgeput, terwijl dit bij groene energie natuurlijke onuitputtelijke bronnen betreft. Natuurlijke bronnen kunnen nooit op gaan, maar fossiele brandstoffen wel. Daarnaast komt er bij het productieproces van grijze stroom veel meer schadelijke CO2 vrij.

Wek je eigen groene energie op

Uiteraard kun je hierbij nog net een stapje verder gaan: het overstappen op groene stroom is al hartstikke goed én duurzaam. Wil je echter nóg duurzamer bezig zijn? Kies er dan voor om je eigen groene stroom op te wekken. Dit doe je bijvoorbeeld met behulp van zakelijke zonnepanelen. Vandaag de dag zijn dergelijke zonnepanelen toegankelijker dan een aantal jaren geleden. Natuurlijk is het alsnog een flinke investering, maar de zonnepanelen zijn goedkoper dan een paar jaar terug. Het goede nieuws hierbij is ook nog eens dat je na een aantal jaren profiteert van gratis verantwoorde energie. Dat komt omdat je zelf stroom opwekt uit een gratis, natuurlijke bron, namelijk de zon. Hoe ideaal is dat? Op Minder.nl lees je meer over het aanschaffen van zakelijke zonnepanelen.

Vergroen je kantoor

Tot slot zijn er nog enkele kleine stappen die je kunt zetten om je onderneming te vergroenen. Neem het kantoorpand bijvoorbeeld eens onder de loep. Waar kun je nog wat ‘winnen’ wat betreft energie? Zijn alle muren goed geïsoleerd? Beschikt het pand over de juiste vloer- en dakisolatie? En hoe zit het met de verlichting? Vervang waar je kunt de gewone gloeilamp met LED-lampen. Sommige LED-lampen verbruiken slechts 3% van wat een gloeilamp verbruikt. Stap ook over op een papierloos kantoor, waar mogelijk. Wanneer je dit soort kleine stappen hebt toegepast, zul je zien dat je uiteindelijk duurzamer bezig bent én dat je flink bespaart op je zakelijke uitgaven. Om helemaal zo min mogelijk te betalen voor je zakelijke groene stroom kun je beginnen met grootzakelijk energie vergelijken of mkb energie vergelijken. Op die manier scoor je altijd de beste deal met de minste kosten.