Groen ondernemen in 2021? Check deze tips

Zit je er al een tijdje over na te denken om groen(er) te gaan ondernemen? Bij veel ondernemers in Nederland is duurzaamheid een belangrijk punt op de zakelijke agenda. Dat is niet heel gek wanneer je kijkt naar hoe de interesse in duurzaamheid vanuit consumenten groeit. Ook doet de Nederlandse overheid een duit in het zakje: zij willen dat met name grote bedrijven energiebesparende maatregelen nemen. Doe je dit niet dan kun je een boete op de deurmat verwachten. Hoe kun je beter beginnen met verantwoord ondernemen dan door je bezig te houden met duurzame bedrijfsvoering? De overstap naar groen ondernemen is niet heel moeilijk – je moet alleen even weten waar je moet beginnen. In dit artikel lees je er meer over.

Stap over op groene zakelijke energie

Een van de eerste stappen die je kunt nemen, is de overstap maken naar groene zakelijke energie. Steeds meer ondernemers nemen groene in plaats van grijze energie af. Dat is niet voor niets; groene stroom is namelijk een stuk beter voor het milieu. Dat komt omdat er bij de productie van groene energie veel minder CO2 vrijkomt dan bij de productie van grijze stroom. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is CO2 een schadelijk broeikasgas dat het milieu aantast. Wat daarnaast meespeelt, is dat de bronnen bij groene energie natuurlijke bronnen zijn die nooit op kunnen gaan. Daar wordt bijvoorbeeld stroom gehaald uit zonnestralen, de wind en het water. Bij grijze stroom ligt dat anders: stroom wordt daar gehaald uit fossiele bronnen die wel op een dag op zullen zijn. Kortom: begin met zakelijk energie vergelijken of energie vergelijken grootzakelijk voor groene stroom en je weet welke zakelijke deal het beste bij je bedrijf past.

Gebruik tweedehands kantoormeubelen

Waar je daarnaast op kunt letten, is het kopen van tweedehands kantoormeubelen. Vandaag de dag vind je van alles bij de plaatselijke kringloop en kun je via internet binnen no time een paar mooie kantoormeubels scoren die tweedehands zijn. Het voordeel van dit soort meubels voor je kantoor is dat je ervoor zorgt dat de vraag naar nieuwe producten minder groot wordt. Dat is beter voor het milieu. Daarnaast ben je zelf goedkoper uit, terwijl je profiteert van prima spul! Daarom is het bijna zonde om het niet te doen. Kijk daarnaast ook eens naar de apparatuur die je nodig hebt. Al die laptops, tablets en smartphones hoeven niet per se nieuw te zijn toch? Er is tegenwoordig een hele grote markt voor refurbished apparatuur. Dat zijn apparaten die nog goed een tweede ronde mee kunnen en volledig zijn gecontroleerd en waar nodig gerepareerd. Ook daarvoor betaal je minder én draag je een steentje bij aan het milieu.

Zelf groene stroom opwekken met zakelijke zonnepanelen

Om optimaal groen bezig te zijn, kun je ervoor kiezen om zakelijke zonnepanelen aan te schaffen. De kans is groot dat je zonnepanelen steeds vaker in het straatbeeld voorbij ziet komen. Dat klopt: steeds meer ondernemers en particulieren kiezen voor het zelf opwekken van groene energie. Zakelijke zonnepanelen bieden namelijk heel veel voordelen. Natuurlijk moet je er eerst in investeren, wat zeker het nodige geld kost. Hierbij moet je echter weten dat je die investering er na enkele jaren uit hebt. Je maakt namelijk gebruik van gratis stroom: de zonnepanelen vangen gratis zonnestralen op die ze omzetten in energie. Hoe langer je gebruik maakt van de zonnepanelen des te eerder je helemaal niets meer hoeft te betalen voor je energieverbruik. Op een bepaald punt, na zes tot acht jaar, heb je de investering er namelijk uit en profiteer je van gratis energie die ook nog eens duurzaam is. Zo zie je maar weer dat vrijwel iedere groene stap die je zet om verantwoord te ondernemen je uiteindelijk ook extra geld kan opleveren.

Geef een reactie