De Vuile Was Buiten Hangen

Wat we weggooien heeft een grotere invloed op ons allemaal en de wereld om ons heen dan we denken. We proberen dan ook om afval te minimaliseren. Om verspilling tegen te gaan. Deze instelling wordt gelukkig steeds meer gemeengoed en leeft niet meer alleen onder milieu-activisten.

Eten en verspilling

Denk bijvoorbeeld aan het beleid bij sommige all-you-can eat restaurants waar je een boete krijgt als je teveel van het bestelde eten laat liggen. En nee, het verstoppen van overgebleven stukjes sushi in servetten mag niet baten.

Om verspilling van eten tegen te gaan leveren ook goede doelen zoals Oma’s Soep (Amsterdam) een integrale bijdrage. Zo worden er overgebleven groenten bij een aantal vestigingen van Marqt opgehaald voor de kookdagen waarbij jongeren met eenzame ouderen samen soep koken. Wat uiteindelijk niet wordt opgegeten wordt weer doorverkocht aan horeca, retail, events en catering. Wat hieraan wordt verdiend wordt in Oma’s Soep geïnvesteerd. Twee vliegen in een klap dus.

Hoewel ernaar gestreefd wordt om zo min mogelijk eten weg te gooien, is er soms gewoonweg geen ontkomen aan. Neem bijvoorbeeld pizzeria’s en broodjeszaken zoals Domino’s, New York Pizza en Subway. Op basis van onder andere gemiddelden hebben vestigingen van dit soort ondernemingen een bepaald voorraad ingeslagen dat dagelijks wordt klaargezet. Het kan natuurlijk voorkomen dat de verkoop tegenvalt. In dat geval moet het een en ander worden weggegooid. In dat geval worden bedrijven die zich specialiseren in het verwerken van mkb afval ingeschakeld.

Plastic, hergebruik en gerecyclede kleding

Naast het minimaliseren van voedselverspilling, wordt er al veel in het werk gesteld om plastic afval te verminderen. Vrijwel iedereen heeft inmiddels door dat het gebruik van plastic tasjes wordt ontmoedigd en het gebruik van herbruikbare shoppers wordt gestimuleerd. Deze shoppers zijn dan ook in steeds meer uitvoeringen verkrijgbaar. Ze worden zelfs als souvenir aangeboden. In Bologna kun je bijvoorbeeld in de officiële stadswinkel een paarse Bologna-shopper kopen.

Daarnaast worden er steeds meer verpakkingsvrije producten op de markt gebracht. Zo heeft Lush shampoo bars ontwikkeld die bewaard kunnen worden in een herbruikbare shampoo bar tin. Ook is het mogelijk om voor verpakkingsvrije showergels te kiezen. Geniaal. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om verpakkings- en plasticvrij te produceren. Maar wees niet getreurd. In dat geval is het mogelijk om je lege plastic Lush-verpakkingen in te leveren in ruil voor een klein cadeau.

Er worden ook steeds meer producten uit gerecycled materiaal gemaakt. Zo is een groot deel van de schoenen van Tropicfeel gemaakt uit gerecycled polyester. Ook Ecoalf maakt bij de productie van kleding gebruik van gerecycled materiaal, zoals visnetten, weggegooide plastic flessen, en zelfs al gebruikte gemalen koffiebonen.

Meer bewustwording en hierop aangepast gedrag zal altijd relevant blijven, maar het is mooi om te zien dat ook de commercie luistert naar het milieu.